Schermafbeelding 2020-10-20 om 16.51.26 (2)

Wat is trimmen?

Voor bijna iedere hond is een regelmatig bezoek aan de trimsalon aan te raden, Ook kruisingen en kortharige honden kunnen vreselijk verharen. Afhankelijk van de vacht van de hond houdt trimmen in:

Borstelen & Kammen

De meest algemene verzorging is het borstelen en kammen van de vacht. Het dient om oude en losse haren te verwijderen, “klitten” te verwijderen en om eventuele parasieten op te sporen en te verwijderen. In de trimsalon kom je dikwijls honden tegen die te weinig, nooit of verkeerd geborsteld zijn. Het borstelen dient namenlijk in laagjes van onderen naar boven te geschieden met een universeel- of pennenbostel. Daarna wordt de kam gebruikt ter controle om eventueel achtergebleven haren of knopen in de vacht te verwijderen. Uiteraard wordt de kam ook gebruikt om de vacht zogenaamd “op te kammen”.

Ontwollen

Sommige honden hebben een dikke, wollige ondervacht. Als dit los gaat laten, gaan deze honden enorm in de rui (meestal 2x per jaar). De ondervacht wordt met kammen eruit gehaald, om klitten en vervilten te voorkomen. (bijv. Golden Retriever, Labrador Retriever, Berner Sennen, New Foundlander)

Plukken

Bouviers, schnauzers, de meeste terriër rassen en alle overige ruwharige honden worden geplukt. Dat wil zeggen dat de bovenste dode haarlaag met de hand of met een trimmes verwijderd wordt zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Wanneer u dit zou nalaten loopt u het risico dat uw hond jeukklachten krijgt, zich gaat stukbijten, en bij de dierenarts terechtkomt.

Strippen

Bij het zogenaamde strippen zal uw hond niet geheel in de onderwol geplukt worden en natuurlijker ogen, maar een regelmatig(er) bezoek aan de trimsalon is hierbij vereist. Sommige honden hebben van nature al een stripvacht. Wanneer de lange harde bovenvacht weggeplukt wordt, verschijnt de nieuwe, (korte) harde bovenvacht met daaronder de zachte ondervacht. Indien een stripvacht gewenst is, plukt de trimmer ongeveer vier maanden na een “grote” plukbeurt zo gelijkmatig mogelijk de helft van de harde bovenvacht weg. Er blijft dus een dubbele vacht over na deze plukbeurt.

footer-dog-free-img-1-214x300.png
Scroll naar top